lørdag den 28. februar 2015

Dejlig hvid chokolade chessescake med blåbærmousse

Cheesecake er absolut en af mine ynglings kager at lave, da det har så mange muligheder og smagsvariationer.
Denne cheesecake er egentlig en cheesecake som opstod lidt ved et tilfælde. Men ikke desto mere, smager den helt fantastisk. Den lækre milde smag af den hvide chokolade og limen, som bliver kombineret af den friske blåbærmousse giver en rigtig lækker smagsoplevelse.
Det spiselige glimmer og små sukkerkugler samt de lyserøde minikys gør, at den er enkel og smuk i udtryk.

Ingredienser:
Bund.
300 g digestive
130 g smeltet smør

Sådan gør du:
Blend digestive så det bliver fint
Smelt smørret, og bland det derefter sammen med digestive
Pres kiksemassen sammen i springformen og stil derefter bunden i køleskabet mens fyldet laves

Hvid chokolade creme.
4 blade husblas
400 g flødeost
1 lime (saft + skal)
1,5 dl creme fraiche 18%
125 g flormelis
4 dl piskefløde
200 g hvid chokolade

Sådan gør du:
Udblød husblassen i koldt vand i 15 minutter
Rør limesaft + skal, flødeost og creme fraiche sammen med flormelis til en jævn masse
Smelt det hvide chokolade  over vandbad eller i en chokolade smelter og lad det afkøle til det er koldt
Vrid vandet fra husblassen og smelt det over vandbad
Pisk fløden
Bland den hvide chokolade i cremen og rør det forsigtigt sammen (hvis chokoladen ikke er kold nok, så størkner det og der kommer klumper. Tag så en elpisker og pisk cremen godt igennem)
Tag lidt flødeskum (ca., 2 spsk) og rør i husblassen gør dette indtil du har brugt halvdelen
Bland det i cremen og rør det forsigtigt rundt
Fordel cremen på den afkølede digestive bund
Sæt i køleskabet mens blåbærmoussen laves

Blåbærmousse.


3 bl. husblas,
150 gr. friske eller frosne bær,
4 dl. piskefløde
70 gr. rørsukker
3 pasteuriserede æggeblommer.

Sådan gør du:


Husblassen lægges i blød i iskoldt vand i mindst 15-20 minutter. Start med at piske æggeblommer og sukker til en luftig æggesnaps, pisk gerne i lang tid, minimum 10 minutter.

Giv blåbær et opkog med en smule vand i gryden. 
Blend bærrene, så der ikke er hele bær tilbage. 
Ta’ gryden af varmen og tilsæt husblassen og rør rundt.

Hæld bær puréen op i en større skål og vend æggesnapsen i lidt efter lidt og stop med at rør når massen er jævn og ensartet. Imens det står og køler lidt, så piskes fløden til flødeskum. Ta´ lidt af flødeskummet og rør hurtig sammen med puré massen, vend derefter forsigtigt resten af flødeskummet i. 
Hæld forsigtigt moussen over den hvide chokolade flødeostecreme
Stil den derefter i køleskabet i 3 timer inden du laver geléen

Blåbærgele.
300 g blåbær 
Saften af en halv citron
50 g sukker
1 dl vand
3 blade husblas

Sådan gør du:
Tag husblas i en skål med iskoldt vand
Hæld blåbær, vand, sukker og citronsaft i en gryde og giv det et opkog
Si bærrene fra så væsken er tilbage
Vrid vandet fra husblassen og tilsæt det til den varme væske
Lad den stå indtil den er helt kold

Tag cheesecake ud af køleskabet og hæld forsigtigt blåbærgeléen på
Stil i køleskabet gerne natten over.


Inden du server kagen:

Tag noget spiseligt glimmer (købes over nettet eller i en isenkræmmer der har bageudstyr og ingredienser) og drys forsigtigt på
Tag minikys og placér dem som du gerne vil



God fornøjelse
 



Minikys


Disse minikys er utrolig nemme at lave, og er super gode til pynt på kage, en lille hygge ting til ungerne, en sød værtindegave og i en god kop kakao.
Farven kan sagtens ændres til en anden farve, det afhænger selvfølgelig af, hvilken anledning du laver dem til.
Ud af denne portion bliver der omkring 150-200 små minikys.

Ingredienser:
1 past., æggehvide
50 g sukker
50 g flormelis
Lyserød pastafarve eller en anden

Sådan gør du:
Tænd ovnen på 100 grader varmeluft.
Pisk æggehviden med sukkeret og pisk det til det er blevet skift.
Tilsæt farven lidt efter lidt, alt efter hvor kraftig en farve du vil havde, under piakning
Sigt flormelis ned i marengsen og vend det i, til det er helt blandet
Kom marengsen i en sprøjtepose og klip et lille hul
Sprøjt nu marengsen ud i små toppe (skal være på størrelse med en ært)
Bag dem i 15 minutter eller mere, hvis du ønsker dem hårde.

Tag dem ud af ovnen og lad dem køle
Hæld dem i et glas eller bøtte med låg.

Smil

tirsdag den 27. januar 2015

Æble/tranebærbrud med grofhakket mandler og kanel

Da jeg havde prøvet at lave rødbede og gulerodsbrud (gulerodsbrud er en af favoritterne herhjemme), måtte jeg bare prøve at udvikle opskriften.
Dejen bliver lidt mere klæbrig, men det gør absolut intet.
At stå i køkkenet er for mig ren afslapning, og en måde hvorpå jeg samler energi og inspireres. For nogle af jer lyder det genkendende, for andre er det utopi at det skulle kunne være afslappende at være i køkkenet. Men hvor om alt ting er, så bruger jeg utrolig meget tid.


Ingredienser:

50 g gær
5 dl lunken vand
80 g rørsukker
12 g groft salt
300 g sigtemel eller durummel
700 g hvedemel
100 g blødt smør
2 store æg
3 store æbler groft revet
75 g mellem hakket tranebær
75 g solsikkekerner

Sådan gør du:

Hæld det lunkne vand i en røreskål og bland gær, sukker og salt sammen og rør godt ud.
Tilsæt 700 g af sigtemel/durummel og mel.
Skær det bløde smør i terner, og tilsæt det blandingen.
Ælt det godt igennem i 7-8 minutter (brug røremaskine til denne proces).
Dejen skal være lidt klistret. Ikke meget, men en lille smule.;0)
Tag dejen ud af skålen og form den til en kugle.
Lad den hæve på et meldrysset bord (her bruger du 100 g af melblandingen) under et klæde i 60 minutter.



Hak tranebærene, så de er mellem str.
Riv æblerne på et rivejern.
Lav en fordybning i midten af dejen og tilsæt æg, tranebær, solsikkekerner og revet æble.


Tag en Dejskraber (dem der er af hård plast), og begynd og ælte ingredienser ind i dejen.
Denne proces er lidt snasket, men det klarer du.;0)
Brug det resterende mel og indarbejd dette mens du skærer i dejen. Dejen skal ikke være fin, men ligne lidt et krater.


Brug dejskraberen og skær mellem store stykker og placér dem på en beklædt bageplade. Hvis ikke de ligner et brud, så kan du med god samvittighed, skærer lidt i dem.


Ud af denne portion bliver der omkring 15 stykker æble/tranebærbrud.
Halvdelen putter du groft hakket mandler og et strøg stødt kanel. Hvis ikke du er til mandler eller kanel, så kan dette undlades. Jeg puttede det kun på halvdelen, da mine børn ikke er vilde med varme mandler. Men jeg må sige, det smager vildt godt, og afrunder de lækre smagskombinationer.
Lad dem hæve tildækket i 60 minutter.


Tænd ovnen på 220 grader og bag dem på denne grad i de første 10 minutter (pas på, at de ikke bliver mørke).
Derefter sætter du temperaturen ned på 200 grader og bag dem i 10 minutter mere.
Tag dem ud af ovnen og lad dem afkøle i en 10 minutters tid.


God fornøjelse.;0)


fredag den 9. januar 2015

Saltbagte mandler


Disse saltbagte mandler smager virkelig fantastiske.
De kan enten bruges til en lille snack til fredagshyggen, en lækker tapas eller som topping i en salat. Du bestemmer selv.
Det kræver egentlig ikke særligt meget, at lave disse saltbagte mandler og det er det der også gør, at man hurtigt kan lave dem.
Syntes specielt det er i weekenden det kan være svært ikke at spise sukker, men med disse lækre mandler gør, at det er lidt nemmere.

Ingredienser:

500 g mandler
0,5 liter vand
120 g groft salt



Sådan gør du:

Hæld vand i en gryde og lad det varme op til kogepunktet.
Hæld saltet i og lad det blive oplyst.
Lad det køle til det når stuetemperatur.
Hæld mandler i og lad det stå i 3 timer i gryden

Tænd ovnen på 150 grader
Hæld vandet fra mandlerne (brug en sigte)
Put mandlerne på en bageplade beklædt med bagepapir
Sæt i ovnen og lad dem bage i 20 minutter


 Lav gerne en dobbelt portion, da du bliver helt vilde med dem.

God fornøjelse;0)

onsdag den 7. januar 2015

Rødbedebrud

Udover de lækre gulerodsbrud som jeg lavede i forgårs, ville jeg prøve at lave dem med rødbeder og sesamfrø.
Denne opskrift er fra Meyers bagebog, jeg har dog taget den frihed, at bruge durum mel og ikke sigtemel som opskriften siger.
Ved ikke med jer der har børn i skolen, men jeg oplever næsten hver dag, at ungerne kommer hjem fra skole og er sultne. Selvfølgelig kunne de få en gulerod, en riskiks eller et æble i hånden. Men kan egentlig godt lide, at jeg ved, at de ikke er sultne samtidig at de kan holde til vi skal havde aftensmad.
Disse gulerodsbrud er virkelig lækre samtidig er smagen af gulerod og solsikkekerner virkelig gode. Det gode ved disse boller er også, at der ikke behøves nogen former for smør eller pålæg på for at de er lækre at spise.
De tager lidt lang tid at lave, da hævningen er 2 x 60 minutter, men det er ventetiden værd.
Derudover syntes jeg det var sjovt, at indarbejde rødbeder, æg og sesamfrø på en anden måde end jeg plejer.;0)
Smagen er virkelig lækker og kombinationen af rødbeder og sesamfrø passer virkelig godt sammen.
Så kan helt klart anbefale at prøve dem af.
Til denne portion bliver der omkring 12 store rødbedebrud, hvis ikke dette ønskes, så laver du dem bare mindre.



 Ingredienser:

50 g gær
5 dl lunken vand
300 g sigtemel eller durum mel
700 g hvedemel
75 g rørsukker
15 g havsalt (hvis ikke dette haves, så er alm., groft salt helt fint)
75 g blødt smør
2 stk L æg
150 gsesamfrø
4 stk rødbeder groft revet


Sådan gør du:

Hæld det lunkne vand i din røreskål og rør gæren ud heri
Tilsæt mel, sukker, salt og ælt det godt sammen (jeg bruger cirka 550 g i dejen, 100 g til bordet hvor dejen skal hæve og de resterende 50 g når de sidste ingredienser tilsættes)
Ælt derefter det bløde smør i godt 5-6 minutter.

Dejen kan godt virke en smule kompakt, men fortvivl ikke, det ændre sig når de sidste ingredienser tilsættes.

Tag dejen op og skålen og form den til en kugle.
Lad den hæve på et meldrysset bord under et klæde i 60 minutter 


 Lav en fordybning i dejen, slå æggene ud og tilsæt rødbeder ogsesamfrø


Fold dejen til en stor bolle og brug en dejskraber eller metalskraber til at hække dejen i småstykker
Sørg for, at æggene indarbejdes godt i dejen
Dejen skal ikke være jævn, men bare sammenhængende


Når dejen er hakket i småstykker deles den i 12-15 klatter, som man forsigtigt løftes over på en foret bageplade


Lad dem hæve overdækket i 60 minutter
Bag dem på 200-220 grader (varmeluft ) i 14 minutter 


Afkøl rødbedebrudene på en bagerist
Spises friskbagte, hvis der er nogen til overs kan de med fordel fryses og tages op som man får brug for det.




tirsdag den 6. januar 2015

Gulerodsbrud.


Har hørt så meget om disse gulerodsbrud, så nu syntes jeg det vat på sin plads, at jeg selv prøvede at lave dem.
Denne opskrift er fra Meyers bagebog, jeg har dog taget den frihed, at bruge durum mel og ikke sigtemel som opskriften siger.
Ved ikke med jer der har børn i skolen, men jeg oplever næsten hver dag, at ungerne kommer hjem fra skole og er sultne. Selvfølgelig kunne de få en gulerod, en riskiks eller et æble i hånden. Men kan egentlig godt lide, at jeg ved, at de ikke er sultne samtidig at de kan holde til vi skal havde aftensmad.
Disse gulerodsbrud er virkelig lækre samtidig er smagen af gulerod og solsikkekerner virkelig gode. Det gode ved disse boller er også, at der ikke behøves nogen former for smør eller pålæg på for at de er lækre at spise.
De tager lidt lang tid at lave, da hævningen er 2 x 60 minutter, men det er ventetiden værd.
Derudover syntes jeg det var sjovt, at indarbejde gulerødder, æg og solsikkekerner på en anden måde end jeg plejer.;0)
Så kan helt klart anbefale at prøve dem af.
Til denne portion bliver der omkring 12 store gulerodsbrud, hvis ikke dette ønskes, så laver du dem bare mindre.


 Ingredienser:

50 g gær
5 dl lunken vand
300 g sigtemel eller durum mel
700 g hvedemel
75 g rørsukker
15 g havsalt (hvis ikke dette haves, så er alm., groft salt helt fint)
75 g blødt smør
2 stk L æg
150 g solsikkekerner
4 stk gulerødder groft revet


Sådan gør du:

Hæld det lunkne vand i din røreskål og rør gæren ud heri
Tilsæt mel, sukker, salt og ælt det godt sammen (jeg bruger cirka 550 g i dejen, 100 g til bordet hvor dejen skal hæve og de resterende 50 g når de sidste ingredienser tilsættes)
Ælt derefter det bløde smør i godt 5-6 minutter.

Dejen kan godt virke en smule kompakt, men fortvivl ikke, det ændre sig når de sidste ingredienser tilsættes.

Tag dejen op og skålen og form den til en kugle.
Lad den hæve på et meldrysset bord under et klæde i 60 minutter



 Lav en fordybning i dejen, slå æggene ud og tilsæt solsikkekerner og gulerødder


Fold dejen til en stor bolle og brug en dejskraber eller metalskraber til at hække dejen i småstykker
Sørg for, at æggene indarbejdes godt i dejen
Dejen skal ikke være jævn, men bare sammenhængende


Når dejen er hakket i småstykker deles den i 12-15 klatter, som man forsigtigt løftes over på en foret bageplade


Lad dem hæve overdækket i 60 minutter
Bag dem på 200-220 grader (varmeluft ) i 14 minutter 


Afkøl gulerodsbrudene på en bagerist
Spises friskbagte, hvis der er nogen til overs kan de med fordel fryses og tages op som man får brug for det.

Lækre æblechips

Som så mange andre, så går man ind i det nye år med en forventning om, at ens sukkerindtag skal drastisk ned efter en december måned hvor man har hygget lidt ekstra.
Personligt elsker med stort E bland selv slik, og må indrømme, at jeg op til flere gange har besøgt den nye bland selv butik op til flere gange i løbet af måneden. Jeg må også indrømme, at jeg ikke kan styrer det, da jeg gerne vil havde alt mit ynglings slik med hjem i posen....Det bliver hurtigt til en meget stor pose slik.;0)
Jeg har i de sidste 3,5 år tabt mig 37 kilo og ligger hvor jeg er godt tilfreds. Efter der fik jeg konstateret hashimotos, som så mange af jer kender som for lavt stofskifte. Denne er bare kronisk, og skal derfor havde medicin resten af mit liv.
At jeg bager en del kager, gør jo så, at jeg skal tænke mig om hvad jeg spiser resten af tiden. Syntes egentligt at jeg gør det godt.;0)

Derfor måtte jeg lidt i tænkeboks mht., hvad jeg kunne lave som smagte godt og var lækkert på samme tid.
En af dem var disse lækre æblechips som man egentlig kan lave med forskellige smage. Det står egentlig dig frit for.



Ingredienserne til disse lækre chips er egentlig meget enkle. Da jeg lige har fået et mandolinjern har jeg brugt dette til, at skærer æblerne ud. Man kan sagtens bruge en alm., skarp kniv.

Ingredienser:

2 store æbler
Lidt kanelsukker

Sådan gør du:

Tænd ovnen på 110 grader (almindelig ovn).
Skær æblerne ud i tynde skiver på den vandrette side.
Brug en hjerte udstikker hvis dette haves, til at udstikke kernehuset i midten.
Lig dem på en beklædt bageplade


Drys med kanelsukker på begge sider (ikke for meget, da de ellers bliver for søde).


Hvis du er en af dem der elsker lakrids, så kan du drysse med lidt fint lakridspulver og en smule salt.
Bag dem i ovnen i 1,5 - 2 timer
Lad dem køle af inden du pakker dem i en luftæt beholder


God fornøjelse;0)