Mousse

Når man laver kager, så søger man efter nye opskrifter, da fornyelse og et lille tvist ikke gør noget. Men det gør, at det er bage aldrig bliver kedeligt. Det er jo kun fantasien der sætter grænser.


Her er alle mine opskrifter på forskellige slags mousse som jeg har og bruger til alle mine kager.
Prøv dem af, de smager helt igennem fantastisk.



Baileys mousse:
4 blade husblas
50 g hvid chokolade
1 dl Baileys
4 pasteurierede æggeblommer
2 spsk sukker
3 dl piskefløde
100 g mørk chokolade
Kan evt. hakke noget mørk chokolade og tilsætte


Udblød husblassen i koldt vand i 10 minutter. Smelt husblassen i mikroovnen eller over vandbad i det vand, der følger med.

Hak den hvide chokolade fint og smelt den i mikroovn eller over vandbad.

Rør Baileys i den smeltede husblas og den det hele i den hvide chokolade.

Pisk æggeblommerne cremede med sukker. Rør chokoladeblandingen og æggeblandingen sammen.

Pisk fløden til skum og vend det i. Hak den mørke chokolade og vend også det i.

Sæt moussen på køl og vend af og til i den for at chokoladen ikke falder til bunds. Når moussen er tyknet kan den lægges i kagen.

 
En duft af jul:

1/4 liter fløde
17 nelliker
1/8 tsk hel kardemomme
1/4 tsk stødt kanel
30 gram usmuttede groft hakkede mandler
Koges godt igennem og sies. Afkøles helt.
3 dl siet appelsinsaft
1 ½ dl sukker
Koges ind til halvdelen er tilbage
4 blade husblas. ( jeg brugte 5) Udblødes i vand og smeltes i den varme appelsinsirup. Afkøl til det er lunkent.
Fløden piskes stiv og to teskefulde røres i appelsinsiruppen, og appelsinsiruppen vendes derefter i fløden. Lad stivne delvist i køleskab.
2 dl fløde piskes hårdt og vendes i flødemassen. Stilles i køleskab til det er helt stift. og bliver kraftigere i smagen når den har stået på køl.

Den smager fantastisk godt, og det er en duft af jul.
Kan varmt anbefales i juletiden


Hyldeblomst mousse:

8 plader husblas
4 pasteuriserede æg
250 g sukker
3 dl koncentreret hyldeblomst saft
½ l piskefløde

Tilbered husblas som anvist på pakken.

Pisk æg og sukker meget stift.

Opblød gelatine/husblas i hyldeblomst saften og pisk det ved lav hastighed sammen med æg- og sukkerblandingen. Sættes på køl nogle timer eller natten over.

Pisk fløden meget stiv. Pisk hyldeblomst moussen. Bland begge dele sammen og pisk til moussen er helt opløst og du har en cremet konsistens.
Dejlig sommerlig. Jeg har lavet den med vores eget hjemmelavede hyldeblomst saft. Mums det var lækkert.

Pære cider mousse:
3½ husblas
80-90 g sukker
2 past. æggeblommer
2 dl pærecider
1 dl fløde, pisket

Hakket mørk chokolade
Skær eventuel nogle syltede dåsepærer ud i moussen, inden den sættes i køleskabet
Husblas lægges i blød, og æggeblommer piskes med sukker og ½ dl af cideren til en luftig masse... Husblassen smeltes og den resterende cider røres i husblassen lidt ad gangen for ikke at temperatur chokke husblassen... når alt cideren er hældt i husblassen, så hældes denne blanding i æggeblandingen... og derefter vendes fløden i.. står på køl i ca. 25 min ( den skal være lidt fast, inden du ligger den mellem bundene) og så lægges den mellem bundene... den stivner rigtig hurtigt, så glem den ikke, da man så knuser strukturen, hvis man begynder at piske den op når den har sat sig...

Moussen er ret flydende, så den skal havde god tid til at sætte sig.

Hindbærmousse:
Nok til 4-5 lag fyld i kager på 20 cm

10 bl. husblas
600 gram optøede hindbær eller bærsumfyni
1 citron, kun saften skal bruges
150 gram flormelis
3 dl creme fraiche
8 dl piskefløde
1 vaniljestang af god kvalitet eller 2 tsk vaniljesukker

Mos bærrene med flormelis og citronsaft og bland creme fraichen i
Udblød husblassen i koldt vand i ca. 10 minutter. Tag den op af vandet og smelt den over vandbad med det vand, der hænger ved. Lad det køle lidt af.
Bland lidt af bærblandingen over i husblassen for at køle det yderligere ned, inden de to masser blandes sammen. Det er vigtigt at de to masser har næsten samme (lad stå i en times tid) temperatur, ellers vil husblassen trevle eller klumpe

Pisk fløden til skum

Vend forsigtigt flødeskummet i bærmassen. 
Sidst jeg lavede denne mousse tog jeg friske hindbær og mørk chokolade. Det smagte rigtig dejligt.

Piña coladamousse: 
6 dl piskefløde 
2 dl kokosmælk
160 g sukker
1 vaniliestang
6 bl husblas
½ ds ananas (ca. 200 g)

Kog fløden, mælken, sukker og vaniljekorn op og sæt imens husblasen i blød.
Tag gryden af varmen og rør den udblødte husblas i og køl lidt af.

Blend ananas og tilsæt. Sæt på køl – evt. til næste dag.

Mørk chokolade mousse: ( til et godt lag i str 25*25 + lidt mere )
250 gram mørk chokolade
170 gram rørsukker
4 æggeblommer
4 æggehvider
6 blade husblas
4 dl piskefløde

Kom husblasen ned i koldt vand og lad dem stå i ca 15 min. Smelt chokoladen over vandbad og afkøl den let. Pisk nu æggeblommer og sukker til en luftig mousse og til alt sukkeret er opløst. Pisk derefter æggehviderne stive. Rør den let afkølet chokolade i æggeblommerne, vrid husblasen fri for vand og kom ned i den lune chokolade-æggemasse og rør rundt i mens. Vend derefter de stive æggehvider i. Pisk fløden stiv og vend den i massen. Nu er chokolade moussen klar til at komme i kagen. Denne mousse er også god til desserter.


Mokka Mousse

 6 blade husblas
3 past. hele æg
1 dl sukker
125 gram mørk chokolade
1 dl drikke klar kaffe
5 dl piskefløde

Sæt husblasen i blød i koldt vand i ca 5-10 min.
Pisk æg og sukker rigtig godt, til det er hvidt og luftigt.
Hak chokolade groft og rør det i æggemassen.

Tag husblasen og vrid vandet fra, smelt den i mikro ovnen med det vand der hænger ved. Rør kaffen i den smeltede husblas og rør blandingen i ægge/chokolademassen.

Pisk fløden til flødeskum. Og vend massen i flødeskummet når massen er begyndt at tykne lidt.

Klar til brug i en kage. Der er til 1 godt lag i en rund kage på 25 cm i diameter :-)

Denne opskrift kan også bruges til dessert. Så skal der kun bruges 4 stk husblas.